Parkerovo
Synonyma Kožuch, Kožené, Koženáč, Parkerův jadernáč, Parkrův pepáč, Lederapfel, Lederer, Pelzapfel, Rabau, Parker's peping, Pepin de parker, a další |
Parkerovo
Stará odrůda původem pravděpodobně v Anglii. Pěstovaná již před 18. stoletím. U nás se začala hojněji šířit v první půli 19. století. Rozšířená ve všech ovocnářských oblastech.
Plody střední, kulovité ke kalichu zůžené, pravidelné váha okolo 100 - 120 g.
Kalich pootevřený, většinou uzavřený, ušty zelené, plstnaté, dlouhé, kališní jamka široká, mělká, hladká až jemně hranatá.
Stopka středně dlouhá, přesahující okraj stopečné jamky, vyrůstá z hluboké, úzké stopečné jamky.
Slupka tenká poměrně citlivá na poškození. Základní barva je světle zelená při úplném dozrání žlutá celá překrytá jemně rzivým povlakem. Při úplném dozrání má plod šedo – žlutozlatou barvu.
Dužina nazelenalá, později světle žlutá, velmi jemná, šťavnatá, na počátku tuhá chruplavá. Chuť sladce navinulá, renetovitá.
Jádřinec cibulovitý, mírně dutoosý, komory prostorné pootevřené.
Sklízí se co nejpozději, dozrává v prosinci, vydrží do března až dubna. Před dozráním je dužnina velice tvrdá.
Stromy vytvářejí střední, ne příliš husté kulovité koruny. Netrpí chorobami.
Parkerovo
Odrůda je všestranně využitelná. Hodí se k přímému konzumu, sušení, moštování, výrobě vína či pálenky.
Všechna práva vyhrazena. | 2003-2024 © Petr Kocián | Právní doložka