Odrůdy

Jablka

Název

Parkerovo

 

Synonyma

Kožuch, Kožené, Koženáč, Parkerův jadernáč, Parkrův pepáč, Lederapfel, Lederer, Pelzapfel, Rabau, Parker's peping, Pepin de parker, a další

 

Parkerovo

Parkerovo

Charakteristika

Stará odrůda původem pravděpodobně v Anglii. Pěstovaná již před 18. stoletím. U nás se začala hojněji šířit v první půli 19. století. Rozšířená ve všech ovocnářských oblastech.

Stručný popis

Plody střední, kulovité ke kalichu zůžené, pravidelné váha okolo 100 - 120 g.

 

Kalich pootevřený, většinou uzavřený, ušty zelené, plstnaté, dlouhé, kališní jamka široká, mělká, hladká až jemně hranatá.

 

Stopka středně dlouhá, přesahující okraj stopečné jamky, vyrůstá z hluboké, úzké stopečné jamky.

 

Slupka tenká poměrně citlivá na poškození. Základní barva je světle zelená při úplném dozrání žlutá celá překrytá jemně rzivým povlakem. Při úplném dozrání má plod šedo – žlutozlatou barvu.

 

Dužina nazelenalá, později světle žlutá, velmi jemná, šťavnatá, na počátku tuhá chruplavá. Chuť sladce navinulá, renetovitá.

 

Jádřinec cibulovitý, mírně dutoosý, komory prostorné pootevřené.

 

Sklízí se co nejpozději, dozrává v prosinci, vydrží do března až dubna. Před dozráním je dužnina velice tvrdá.

 

Stromy vytvářejí střední, ne příliš husté kulovité koruny. Netrpí chorobami.

 

Parkerovo Parkerovo

Parkerovo

Využití

Odrůda je všestranně využitelná. Hodí se k přímému konzumu, sušení, moštování, výrobě vína či pálenky.

Všechna práva vyhrazena. | 2003-2016 © Petr Kocián | Právní doložka