Odrůdy

švestky

Název

Špendlík žlutý

 

Synonyma

špendlik

Charakteristika

Odrůda byla v minulosti široce rozšířená. Byla zastoupena ve většině zahrad. Bývá někdy zaměňován za Špendlík katalonský, ten má však výrazně kapkovitý tvar (nejširší u temene).

 

Špendlík žlutý

Špendlík žlutý

Stručný popis

Plod elipsovitý, některé typy širší jiné spíše protáhlé, oba konce tupě zakončené. I přes svou variabilitu zachovává tvar pravých švestek. Šev je tmavěji zbarvený na temeni zakončený malou rzivou tečkou. Plod je většinou nejširší uprostřed. Délka asi 35 mm šířka 28 mm. Velikost plodů střední i menší, hmotnost plodů cca 15 - 20g.

 

Stopka 15 – 27 mm dlouhá vyrůstající z malé, úzké středně hluboké jamky. V plné zralosti se od plodů snadno odlučuje.

 

Slupka tenká, jemná, zlatavě či slámově žlutá, na osluněné části někdy se zardělým líčkem posetá bílými lenticelami, při dozrávání silně ojínělá.

 

Dužina zlatavě žlutá, jemná, polotuhá, protkaná cévami, středně šťavnatá s jemnou charakteristickou vůní. Od pecky se odlučuje snadno.

 

Pecka dlouze elipsovitá, oboustranně zašpičatělá, ve stopečné části většinou širší. Hřbetní rýha úzká, středně hluboká, na obou koncích mělčí. Břišní rýhy výrazné, středně hluboké, úzké. Hlavní žebro středně široké, mírně vystouplé, vedlejší žebra se většinou nevyskytují. Povrch pecky je málo zrnitý, částečně zhrbolený, hladší než u švestky domácí..

 

Zraje postupně v polovině srpna a průběžně opadávají. Nedají se dlouho uchovat.

 

Stromy jsou habitem podobné švestce domácí.

 

Špendlík žlutý Špendlík žlutý

Špendlík žlutý

Využití

Mimo přímý konzum jsou plody využívány pro výrobu vynikajících marmelád. Rovněž je z něj vyráběna chutná a příjemně aromatická pálenka.

Poznámka

Špendlíkem bývá někdy chybně nazýván i obecně rozšířený myrobalán, ten je však kulatý a ani zdaleka nedosahuje chuťových kvalit špendlíku žlutého.

V minulosti byl špendlík využíván i jako podnož, od této praxe se ale pro jeho nižší odolnost vůči mrazu a nižší plodnosti ustoupilo.

 

 

 

Všechna práva vyhrazena. | 2003-2024 © Petr Kocián | Právní doložka