Článek

Hledá se ... Erechtites hieraciifolia

 

 

Stránky kvetenacr.cz soustavně sledují rozšíření zajímavého nepůvodního druhu na území České republiky. Jedná se o rostlinu pocházející ze severní Ameriky: starčkovec jestřábníkolistý (Erechtites hieraciifolius).

 

Při Vašich toulkách přírodou můžete na tento druh narazit. A proto bych Vás - čtenáře stránek kvetenacr.cz - chtěl požádat o spolupráci. Je samozřejmostí, že budete jako nálezci plně odcitováni.

 

Jak starčkovec jestřábníkolistý poznám?

 

Starčkovec je jednoletá, 50-170(-210)cm vysoká bylina. Lodyha přímá, dutá, roztroušeně pýřitá až lysá. Listy svěže zelené, nepravidelně zubaté, dolní lodyžní za květu obvykle odumřelé, střední lodyžní podlouhle obkopinaté (až 15 cm dlouhé), horní lodyžní čárkovitě kopinaté, střelovitou bází objímavé. Květenství válcovité úbory uspořádané v koncových bohatých chocholičnatých latách. Květy pouze trubkovité. Plodem jsou nažky s chmýrem, které se po dozrání snadno šíří vzduchem.

 

 

Podrobnosti o druhu najdete na kartě druhu

 

Kde jej můžu najít?

 

Vyskytuje se na pasekách či mýtinách, podél lesních cest, v lesních průklestech, na překladištích dřeva, méně často v okolí pil, velmi vzácně na nádražích (zejména tam, kde se manipuluje s těženým dřevem).

 

Často se vyskytuje pospolitě a ostrůvkovitě ve větším počtu jedinců na pasekekách nebo mýtinách

 

Na území České republiky se vyskytuje: v Čechách se vyskytuje vzácně, na Moravě roztroušeně.

 

paseky a mýtiny:

 

 

překladiště dřeva:

 

 

Jak zaznačit lokalitu?

 

Důležité je jednoduše popsat lokalitu dle vzoru, např. Rybí (okr. Nový Jičín): Libhošťská hůrka, paseka po jehličnatém lese, 1 km SSZ kostela v obci.

 

Nejlépe je zaznačit lokalitu pomocí GPS přístoje (nebo GPS rozhraní v mobilu). Pakliže nemáte GPS vybavení, je dobré si zapamatovat lokalitu a po návratu domů pomocí internetových mapových služeb (např. mapy.cz nebo amapy.centrum.cz) zaznamenat GPS souřadnice, např. Loc: 49°36'37.011"N, 18°4'35.406"E.

 

Dále je nutné uvést datum a jméno nálezce, např. 20.8.2010, Jan Nový.

 

A v neposlední řadě je nutné pořídit fotografii rostliny a biotopu.

 

Celý záznam lokality by měl vypadat takto (příklad): Rybí (okr. Nový Jičín): Libhošťská hůrka, paseka po jehličnatém lese, 1 km SSZ kostela v obci, Loc: 49°36'37.011"N, 18°4'35.406"E, 20.8.2010, Jan Nový, foto přiloženo

 

Výše uvedený záznam lokality s fotografií zaslat na adresu:

 

Děkuji předem za spolupráci.

 

Petr Kocián

8.8.2010






Všechna práva vyhrazena. | 2003-2024 © Petr Kocián | Právní doložka