Detail

rajče jedlé

Solanum lycopersicum

rajčiak jedlý

lilkovité / Solanaceae

Místa výskytu:
Pěstovaná zelenina. Někdy může zplaňovat, takový výskyt však není dlouhodobý - rajče nesnáší mráz.

Význam a zajímavosti:
Rajče jedlé je jedna z nejdůležitělších zeleninových rostlin na světě. Původem pochází ze střední Ameriky - z horských údolí peruánských And. Rajče bylo představeno Evropanům společně s bramborem v 16. století. V minulosti se rajče považovalo za jedovatou rostlinu (zelené části rostliny jsou mírně jedovaté) a to způsobilo, že se až do 19. století ve střední Evropě málo konzumovalo.

V původní vlasti je rajče jedlé vytrvalou rostlinou. U nás se však pěstuje jako jednoletka, nepřečká naše zimy, protože je choulostivé na mráz.

Postupně se z původního rajčete vyšlechtily kultivary, které vynikají velkými plody. Existují i kultivary s malými plody, které připomínají původní rostlinu. Setkat se můžeme i s barevnými plody - např. žlutými, fialovými nebo bílými rajčaty.

Rajče jedlé se konzumuje hlavně syrové. Asi nejznámějším výrobkem z rajčete je kečup.

Rajčeti jedlému se také říká rajské jablíčko.

 

 

Místo: Štramberk

Okres: Nový Jičín

Kraj: Moravskoslezský

Stanoviště: železniční těleso

Půda: kamenitá, suchá

Světelné podmínky: slunné

Určil: Petr Kocián

Fotografoval: Petr Kocián

Datum fotografie: 20.8.2008

 

 

Všechna práva vyhrazena. | 2003-2017 © Petr Kocián | Právní doložka