rajče jedlé
Solanum lycopersicum
rajčiak jedlý
Místa výskytu:
Pěstovaná zelenina. Někdy může zplaňovat, takový výskyt však není dlouhodobý - rajče nesnáší mráz.
Význam a zajímavosti:
Rajče jedlé je jedna z nejdůležitělších zeleninových rostlin na světě. Původem pochází ze střední Ameriky - z horských údolí peruánských And. Rajče bylo představeno Evropanům společně s bramborem v 16. století. V minulosti se rajče považovalo za jedovatou rostlinu (zelené části rostliny jsou mírně jedovaté) a to způsobilo, že se až do 19. století ve střední Evropě málo konzumovalo.
V původní vlasti je rajče jedlé vytrvalou rostlinou. U nás se však pěstuje jako jednoletka, nepřečká naše zimy, protože je choulostivé na mráz.
Postupně se z původního rajčete vyšlechtily kultivary, které vynikají velkými plody. Existují i kultivary s malými plody, které připomínají původní rostlinu. Setkat se můžeme i s barevnými plody - např. žlutými, fialovými nebo bílými rajčaty.
Rajče jedlé se konzumuje hlavně syrové. Asi nejznámějším výrobkem z rajčete je kečup.
Rajčeti jedlému se také říká rajské jablíčko.
Místo: Štramberk
Okres: Nový Jičín
Kraj: Moravskoslezský
Stanoviště: železniční těleso
Půda: kamenitá, suchá
Světelné podmínky: slunné
Určil: Petr Kocián
Fotografoval: Petr Kocián
Datum fotografie: 20.8.2008
Všechna práva vyhrazena. | 2003-2024 © Petr Kocián | Právní doložka